Teraz jest 18 czerwca 2018, o 02:49

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 96 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 stycznia 2011, o 00:17 
Offline
-

Dołączył(a): 5 czerwca 2009, o 13:08
Posty: 99
Lokalizacja: Gdynia
Płeć: Mężczyzna
Jak w temacie. Zdegustowany jakością pieczywa jakie można kupić na osiedlu postanowiłem się pobawic w domowe wypieki. Przeszukałem sieć, trochę poczytałem i kilka bochenków popełniłem - do ideału im jeszcze dość daleko (ale zjeść się da i co więcej złe nie były;)). Może jest ktoś doświadczony, kto mógłby udzielić kilku rad? :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 stycznia 2011, o 00:21 
Offline
zbanowany

Dołączył(a): 30 sierpnia 2010, o 21:11
Posty: 299
Obrazki: 0
Lokalizacja: os.fenikowskiego
Płeć: Kobieta
w sklepach możesz kupić mieszankę do wypieku chleba,jest to taka gotowa mąka,drogi to biznes bo opakowanie to ok 5 zł i chyba 0,5kg,na dodatek reszta składników i się uzbiera.fajną sprawą jest taka maszyna do chleba,skoro chcesz bawić się w piekarza to warto w nią zainwestować-powodzenia

_________________
katinka,os.fenikowskiego


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 stycznia 2011, o 00:23 
Offline
-
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 lutego 2009, o 15:01
Posty: 135
Obrazki: 10
Lokalizacja: ;)
Pochwały: 1
Płeć: Kobieta
Zapukaj do Zulka70 ona tylko własnej roboty chlebek wcina

_________________
Hejka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 stycznia 2011, o 00:24 
Offline
-

Dołączył(a): 5 czerwca 2009, o 13:08
Posty: 99
Lokalizacja: Gdynia
Płeć: Mężczyzna
Maszyna do pieczenia jest dla amatorów :)
Mąkę kojarzę - Lubella, pszenna pełnoziarnista. Interesuje mnie chleb na zakwasie. Ciut doświadczenia już mam, ale parę rad by się przydało.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 stycznia 2011, o 07:55 
Offline
-

Dołączył(a): 20 października 2007, o 14:21
Posty: 33
Lokalizacja: Gdynia
Płeć: Kobieta
Mam dwa przepisy na chlebek na zakwasie, wychodzą pyszniaste :) ale akurat przez weekend nie będę miała jak go przepisać, jednak jakbyś był zainteresowany to w niedzielę wieczorem wrzucę Ci na PW :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 stycznia 2011, o 08:59 
Offline
-

Dołączył(a): 6 stycznia 2008, o 19:27
Posty: 97
Lokalizacja: Gdynia, Rumia
Płeć: Mężczyzna
Na PW???? Dlaczego na PW!! Ja też chcę!!!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 stycznia 2011, o 09:14 
Offline
-

Dołączył(a): 6 lipca 2007, o 18:45
Posty: 154
Obrazki: 1
Lokalizacja: Smiechowo
Wiek: 42
Płeć: Kobieta
ja tez piekę chleb na zakwasie ale przepis wieczorkiem mogę wrzucic bo w pracy jestem a nie pamietam detali :d

_________________
pozdrawiam ciebie Anonymous


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 stycznia 2011, o 09:39 
Offline
-

Dołączył(a): 5 czerwca 2009, o 13:08
Posty: 99
Lokalizacja: Gdynia
Płeć: Mężczyzna
To ja bym bardzo prosił :)
Parę bochenków już popełniłem, ale do ideału im brakuje, z zakwasem jest trudniej niż z drożdżami ;(


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 stycznia 2011, o 09:56 
Offline
-

Dołączył(a): 9 stycznia 2009, o 21:33
Posty: 30
Obrazki: 2
Lokalizacja: Wejherowo
Płeć: Kobieta
zajrzyj na stronkę www.chleb.info.pl - tam są wszystkie informacje.
Ja piekę na zakwasie z przepisu na mieszane z ziarnami z tamtej stronki - http://www.chleb.info.pl/moje-chleby-re ... z-ziarnami. Wychodzi pycha tylko dużo z tym zachodu. Ja stosuję mąki Bio: do zakwasu żytnią razową i do samego ciasta mieszam pszenną razową 2000 i jakąś pszenną 650. Jakość chleba zależy przede wszystkim od mąki. Raz że musi być dobrej jakości, a dwa, że te najpopularniejsze typy 500 i 550 do chleba się nie nadają. Samo pieczenie w piekarniku to też zabawa. Trzeba go odpowiednio naparować, potem stopniowo zmniejszać temperaturę. A w ogóle najlepiej to mieć taki garnek rzymski - wtedy większość zabaw z parowaniem i kontrolą temperatury odpada.
Ja też mam problemy z kupieniem w Wejherowie jadalnego chleba, ostatnio sprawdziłam, że dobry jest z piekarni Cymes w CH Kaszuby.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 stycznia 2011, o 10:45 
Offline
-

Dołączył(a): 5 czerwca 2009, o 13:08
Posty: 99
Lokalizacja: Gdynia
Płeć: Mężczyzna
Dzięki za wskazówki :) Najwięcej problemu sprawia mi wypieczenie - wychodzi smaczny, ale zbity, 'zakalcowaty'. Może za krótko zostawiam ciasto do wyrośnięcia (tak z 3h) albo trzeba będzie dosypać cukru, żeby dać drożdżom kopa. Trochę informacji jest jeszcze na http://piekarnia.wordpress.com/ (dla zainteresowanych). Nad dobieraniem mąki będę się zastanawiał, jak już pieczenie opanuję :) A może to wina zakwasu - z pszennej mąki robię, wszyscy chwalą żytni, ale ja jestem raczej za pszennym chlebem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 stycznia 2011, o 11:26 
Offline
-

Dołączył(a): 20 października 2007, o 14:21
Posty: 33
Lokalizacja: Gdynia
Płeć: Kobieta
Na PW bo z ksiązki znanej Pani co gotuje i nie wiem czy można tak rozpowszechniać :)
A ten drugi wrzucę normalnie bo nie wiem skąd go wytrzasnęłam :) ale sprawdzony i pyszny.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 stycznia 2011, o 12:48 
Offline
-

Dołączył(a): 9 stycznia 2009, o 21:33
Posty: 30
Obrazki: 2
Lokalizacja: Wejherowo
Płeć: Kobieta
U mnie wyrasta tak jak w przepisie z tej stronki co podałam- 2 godziny na wierzchu, i co ok. 45 go wyciągam z formy i odgazowuję (przegniatam trochę), a potem wstawiam do lodówki do dalszego wyrastania - na całą noc (8-10 godz.). Ale w temperaturze pokojowej powinno wystarczyć 2 - 3 godz. wyrastania (ale od ostatniego odgazowania).
Ja też początkowo robiłam zakwas z pszennej mąki (tej 2000), a teraz robię z żytniej. Tej żytniej w chlebie potem nie czuć, bo jest jej tylko tyle ile w zakwasie. Na żytniej zakwas lepiej się "robi" i jest chętniejszy do późniejszej współpracy.
A to wyrastanie w lodówce ma sens - bo chleb ma później ładną strukturę wewnątrz - równe pęcherzyki.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 stycznia 2011, o 14:55 
Offline
zbanowany

Dołączył(a): 30 sierpnia 2010, o 21:11
Posty: 299
Obrazki: 0
Lokalizacja: os.fenikowskiego
Płeć: Kobieta
w każdym LIDLu masz różne rodzaje mąki do chleba-już te gotowe wiem,że maja np ciabatę

_________________
katinka,os.fenikowskiego


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 stycznia 2011, o 19:12 
Offline
-
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 września 2009, o 14:51
Posty: 320
Lokalizacja: Rumia
Wiek: 48
Płeć: Kobieta
Mam maszynę do pieczenia chleba i robię chleb od 2 lat. Jak mam czas to bawię się w przepisy na maślance,mleku w proszku i innych cudach... Jak mam lenia to kupuję w Lidlu gotową mieszankę (ciabata) w trakcie mieszania dodaję prażoną cebulkę i chlebek znika jak go tylko wyciągam... Pyszota. :)

_________________
Pozdrawiam Cię Anonymous


Ostatnio edytowano 14 stycznia 2011, o 19:12 przez zulka70, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 stycznia 2011, o 19:13 
Offline
-
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 października 2008, o 18:05
Posty: 462
Lokalizacja: Z FENIKSA
Płeć: Mężczyzna
zajzyjcie do bomi w ck kaszuby jest duzy wybor roznych mąk


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 96 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL