Teraz jest 20 listopada 2018, o 12:59

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 listopada 2011, o 11:13 
Offline
-
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 stycznia 2005, o 22:13
Posty: 2711
Obrazki: 2
Lokalizacja: Wejherowo / UK
Wiek: 40
Płeć: Kobieta
Macie moze jakies sprawdzone, szybkie i tanie przepisy na obiad? Ja lapie sie na tym, ze brak mi juz pomyslow, czlowiek pracuje od rana do nocy i konczy sie na tym, ze jemy w kolko te same rzeczy.

_________________
"Kobiety z reguły starają sie sprawic, by meżczyzna sie zmienił. Przerobiony zaś przestaje sie im podobac"
/Marlena Dietrich/


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
PostNapisane: 19 listopada 2011, o 11:35 
Offline
-

Dołączył(a): 3 lutego 2005, o 20:56
Posty: 1229
Obrazki: 26
Lokalizacja: Luzino
Wiek: 31
Płeć: Kobieta
Auzzie, zupa meksykańska! Bardzo szybko się robi i najlepsza jest na drugi dzień :)

Zupa meksykańska Ani

Składniki
ok. 50 dag mięska mielonego
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
puszka białej fasoli
2-3 kolory papryki (nie muszą być całe strąki)
2 cebule
kilka ogórków konserwowych
łycha przecieru pomidorowego (albo pomidory z puszki, ale wtedy wyjdzie trochę inny smak)
kostka rosołowa
sól, pieprz, ostra papryka, chilli
czosnek

- Cebulę pokroić i podsmażyc oleju, dorzucić mięso mielone i podsmażyć na dużym ogniu, doprawiając solą i pieprzem.
- Wpakować to do gara razem z kukurydzą, pokrojoną w kostkę papryką i ogórkami - Dołożyć oba rodzaje fasoli z puszki
- Składniki należy zalać wrzątkiem z kostką rosołową i pogotować z kwadransik
- Teraz wystarczy doprawić zupkę przecierem pomidorowym, solą, pieprzem i ostrą papryką.
Zupa powinna wyjść gęsta, ale jeśli komuś się ręka omsknie i wleje ciut za dużo wody, to może sobie zagęścić odrobiną mąki.
Podaje się to cudo ze startym żółtym serem i bagietką albo jakąś inną bułeczką.

Ja robię bez papryki, za to z pieczarkami. Zupka jest fajna na chłodne dni :) A jak Ci zostanie, to możesz troszkę zagęścić i masz sos do makaronu.

Potem napiszę jeszcze kilka innych propozycji, bo sama też preferuję szybkie i tanie obiadki ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 19 listopada 2011, o 13:41 
Offline
-
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 stycznia 2005, o 22:13
Posty: 2711
Obrazki: 2
Lokalizacja: Wejherowo / UK
Wiek: 40
Płeć: Kobieta
Dzieki kasiq :) Brzmi smacznie. Przepis zanotowany... jak uzbieram jeszcze kilka to uloze jadlospis na caly tydzien albo nawet kilka ;-)

Lena... nic nie widze w Twoim poscie :(

_________________
"Kobiety z reguły starają sie sprawic, by meżczyzna sie zmienił. Przerobiony zaś przestaje sie im podobac"
/Marlena Dietrich/


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
PostNapisane: 19 listopada 2011, o 16:15 
Offline
-
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 kwietnia 2004, o 06:24
Posty: 10127
Obrazki: 63
Lokalizacja: Kębłowo
Pochwały: 93
Wiek: 39
Płeć: Mężczyzna
Auzzie napisał(a):
Lena... nic nie widze w Twoim poscie


Lena nie musi nic pisać by było wiadomo co chciała powiedzieć ;)

_________________
Obrazek
Obrazek

Cały czas do przodu i staramy się przede wszystkim ;)


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
PostNapisane: 19 listopada 2011, o 19:34 
Offline
-

Dołączył(a): 3 lutego 2005, o 20:56
Posty: 1229
Obrazki: 26
Lokalizacja: Luzino
Wiek: 31
Płeć: Kobieta
No to kolejny przepis:

Pierś z kurczaka w sosie śmietanowo-cebulowym

Pierś kroimy na małe kawałki, podsmażamy na odrobinie oleju. Można leciutko posolić i popieprzyć.
Zalewamy wcześniej przygotowaną zupą cebulową (taką z paczki, ugotowaną w mniejszej ilości wody).
Dodajemy 250 ml śmietany kremówki.
Całość gotujemy ok. 20 minut, można doprawić do smaku i gotowe :)

Podajemy z ziemniakami, makaronem, ryżem... Do wszystkiego pasuje. Dla odmiany można użyć zupy grzybowej. I dodać np. pieczarki.

Szybkie i tanie są też wszelkie zapiekanki- z makaronem, ryżem, ziemniakami i z tym, co akurat mamy w lodówce.

Na przykład zapiekanka makaronowa z tuńczykiem (wypróbowany przepis z internetu)
50 dag makaronu np. pene lub świderki (może być pełnoziarnisty)

•3 puszki tuńczyka w sosie własnym
•1 duża puszka pomidorów w zalewie
•1 duża cebula, 2 ząbki czosnku
•ser żółty
•1 łyżka oliwy z oliwek, sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia

Etapy przygotowania

1.Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić, zahartować zimną wodą. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Tuńczyka odsączyć na sitku.

2.Na patelni rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej cebulę i czosnek. Dodać tuńczyka i smażyć ok. 5 minut mieszając żeby się nie przypalił. Dodać pomidory w zalewie. Doprawić solą i pieprzem. Wsypać ok. łyżkę ziół prowansalskich i bazylię (najlepiej według uznania). Pozostawić na małym ogniu około 10 minut od czasu do czasu mieszając.

3.Do dużego garnka przełożyć makaron, wlać sos i wymieszać. Dodać trochę tartego żółtego sera i jeszcze raz wymieszać. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, z wierzchu posypać tartym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i zapiekać około 20 -30 minut. Smacznego!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 19 listopada 2011, o 21:48 
Offline
-
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 9 maja 2004, o 08:29
Posty: 3869
Obrazki: 44
Lokalizacja: ze wsi :)
Pochwały: 7
Wiek: 40
Płeć: Kobieta
a ile wody do tej zupy Kasiq bo jakos nie doczytałam??? ciekawie brzmi rowniez zapisuje

_________________
Pozdrawiam Ciebie Anonymous - Pati

"twoja wolność kończy się tam, gdzie zaczyna moja"
Obrazek


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
PostNapisane: 19 listopada 2011, o 22:02 
Offline
-
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 kwietnia 2004, o 06:24
Posty: 10127
Obrazki: 63
Lokalizacja: Kębłowo
Pochwały: 93
Wiek: 39
Płeć: Mężczyzna
Patrycja napisał(a):
a ile wody do tej zupy



zależy czy będą goście czy nie :P

_________________
Obrazek
Obrazek

Cały czas do przodu i staramy się przede wszystkim ;)


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
PostNapisane: 19 listopada 2011, o 22:28 
Offline
-
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 stycznia 2005, o 22:13
Posty: 2711
Obrazki: 2
Lokalizacja: Wejherowo / UK
Wiek: 40
Płeć: Kobieta
Lukas spadaj stad bo tylko smiecisz :P

kasiq... zapiekanke tunczykowa znamy :) kurczaka w sosie cebulowym sprobujemy.

_________________
"Kobiety z reguły starają sie sprawic, by meżczyzna sie zmienił. Przerobiony zaś przestaje sie im podobac"
/Marlena Dietrich/


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
PostNapisane: 20 listopada 2011, o 09:29 
Offline
-

Dołączył(a): 3 lutego 2005, o 20:56
Posty: 1229
Obrazki: 26
Lokalizacja: Luzino
Wiek: 31
Płeć: Kobieta
Patrycja, jeśli do tej cebulowej, to na opakowaniu jest 500 ml, ja daję ok. 350-400 ml.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 listopada 2011, o 13:48 
Offline
-
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 kwietnia 2004, o 18:30
Posty: 3261
Obrazki: 21
Lokalizacja: Gdańsk
Pochwały: 44
Płeć: Mężczyzna
Ja tam biorę pierś z kurczaka, kroję w kostkę, wrzucam na patelnię z warzywami i przyprawą, do tego makaron i gotowe :o e: .

_________________
"Ilo­raz in­te­ligen­cji tłumu równy jest IQ najgłup­sze­go je­go przed­sta­wiciela podzielo­nemu przez liczbę uczes­tników".


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 listopada 2011, o 15:08 
Offline
-
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30 kwietnia 2005, o 23:20
Posty: 1265
Obrazki: 31
Lokalizacja: Stargard Szcz./Wejherowo
Pochwały: 4
Wiek: 36
Płeć: Mężczyzna
A ja wkładam do naczynia żaroodpornego ze dwa, trzy filety np. dorsza, zalewam śmietaną, koperkiem i przyprawą do ryb, do pieca na 30 minut i można jeść. Np. z makaronem albo ziemniakami. Pycha. ;)

_________________
Obrazek

Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 listopada 2011, o 15:09 
Offline
-
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30 kwietnia 2005, o 23:20
Posty: 1265
Obrazki: 31
Lokalizacja: Stargard Szcz./Wejherowo
Pochwały: 4
Wiek: 36
Płeć: Mężczyzna
BTW, temat do przeniesienia do działu o czarownej nazwie "Kącik kulinarny". ;)

_________________
Obrazek

Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 listopada 2011, o 22:38 
Offline
-
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 października 2006, o 19:12
Posty: 3998
Obrazki: 11
Lokalizacja: Gościcino
Pochwały: 33
Wiek: 46
Płeć: Mężczyzna
Może i niezdrowo, ale co mi tam.
Cycken kurczaken siekam na kawałki ok 1/3 dłoni, do tego jajko z przyprawa do kuraka (lub żadną)i w tartą bułkę.
Smażyć na głębszym tłuszczu (na patelni).
Wcześniej ok pół kubka/szklanki jogurtu bałkańskiego i z jedną dużą łyżkę stołową majonezu (najlepiej Winiary) zmieszać solidnie z przyprawą tzatziki.
Warto zacząć od sosu, żeby przeszedł przyprawą.
Do jedzenia natychmiast z bułką, chlebem, frytkami czy co kto woli (ja wcinam same).
A jako sałatka np pomidor+ogórek pociachane w grube kostki ze śmietaną, solą i pieprzem.
Co do rybek - świeży pstrąg (akurat mam hodowlę za płotem) bez głowy i bebechów - umyty i odłuskowany.
Do środka masełko i odrobinę zieleniny (np pietruszka)+ przyprawa do ryb. Zawinąć w folię alu i do piekarnika na jakieś 40-45 min./ 180-200 oC.
Z chlebkiem czy ziemniakami - dobre.

_________________
Taki stary jestem, a nic k...a nie zmądrzałem!
Jak mawia Selimm...
Raz się żyje, raz się umiera
Potem to się już tylko straszy... ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 22 listopada 2011, o 00:43 
Offline
-
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 stycznia 2005, o 22:13
Posty: 2711
Obrazki: 2
Lokalizacja: Wejherowo / UK
Wiek: 40
Płeć: Kobieta
Pychota. Qrde, tez bym chciala miec hodowle pstraga za plotem ;-) Swieza rybka na zawolanie :)

_________________
"Kobiety z reguły starają sie sprawic, by meżczyzna sie zmienił. Przerobiony zaś przestaje sie im podobac"
/Marlena Dietrich/


Ostatnio edytowano 22 listopada 2011, o 00:43 przez Auzzie, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL