Teraz jest 20 listopada 2018, o 12:43

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 lutego 2013, o 09:53 
Offline
-
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30 grudnia 2012, o 23:25
Posty: 1534
Lokalizacja: Fenikowskiego
Pochwały: 3
Wiek: 48
Płeć: Kobieta
Polecam coś takiego:

Placki z piersi kurczaka

1 podwójna pierś kurczaka
4 jajka całe
0,5 czerwonej świeżej papryki
5 łyżek mąki ziemniaczanej
5 łyżek oleju
2 cebule
20 dkg pieczarek

Jajka z mąką i olejem wymieszać trzepaczką, dodać sól ,pieprz i Vegetę. Pierś pokroić w kosteczkę, cebulę i paprykę również.. Wszystko razem wymieszać ( ja przygotowuję to wieczorem, żeby się przegryzło a i kolejnego dnia jest mniej roboty ) i rzucać łyżką na niewielką ilość gorącego oleju na patelni. Obrumienić z obu stron.
Na ciepło jest pycha, a na zimno równie dobre.
Porcja ta spokojnie wystarcza na 3-4 osoby. Jak mam na obiad 7 osób podwajam porcję ( i zawsze cos jeszcze zostanie ;-) )

_________________
Kiedy ktoś chce-szuka sposobów, kiedy ktoś nie chce- szuka powodów


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 12 lutego 2013, o 14:55 
Offline
-

Dołączył(a): 12 lutego 2013, o 14:39
Posty: 8
Lokalizacja: Wejherowo
Wiek: 28
Płeć: Kobieta
Szybko obiad gwarantuje wok :) Ostatnio dostałam w prezencie i przygotowanie obiadu zajmuje mi góra 20 minut. Najczęściej wrzucam na woka mięsko akurat takie, które mam pod ręką, dużo warzyw i gotuje ryż ewentualnie makaron. Smażenie na woku ma to do siebie, że trwa bardzo krótko. Szybki obiad, a wcale nie musi być drogi. Raczej nie stosuję droższych składników, typowych dla kuchni chińskiej np. grzyby mun czy ser feta. Obojętnie co sie usmaży wyjdzie bardzo dobre. Tylko konieczny jest sos sojowy! To podstawowy składnik, gdy smażymy na woku.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 12 lutego 2013, o 18:30 
Offline
-
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 grudnia 2008, o 10:44
Posty: 6119
Obrazki: 53
Lokalizacja: Wejherowo
Pochwały: 49
Płeć: Mężczyzna
JoannaK napisał(a):
Szybko obiad gwarantuje wok
tylko kupienie woka do kuchni indukcyjnej graniczy z cudem.

_________________
Nigdy nie kłóć się z głupcem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem!
Obrazek Obrazek


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
PostNapisane: 12 lutego 2013, o 18:41 
Offline
-
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 kwietnia 2004, o 06:24
Posty: 10127
Obrazki: 63
Lokalizacja: Kębłowo
Pochwały: 93
Wiek: 39
Płeć: Mężczyzna
DoMiNo napisał(a):
woka do kuchni indukcyjnej



Było kupować te gadzeciarskie wynalazki ? :P

_________________
Obrazek
Obrazek

Cały czas do przodu i staramy się przede wszystkim ;)


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
PostNapisane: 12 lutego 2013, o 18:53 
Offline
-
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 stycznia 2010, o 14:02
Posty: 4974
Obrazki: 2
Lokalizacja: Teraz z Feniksa ;)
Pochwały: 82
Wiek: 46
Płeć: Kobieta
DoMiNo napisał(a):
tylko kupienie woka do kuchni indukcyjnej graniczy z cudem.


Można pod zwykłego woka kupić podkładkę do kuchni indukcyjnej.

_________________
Anonymous - pozdrawiam Ciebie
"Nie to jest istotne, czy masz rację, czy nie. Ważne, żebyś zrozumiał innego." /Peter Brook/

Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 13 lutego 2013, o 16:13 
Offline
-
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30 grudnia 2012, o 23:25
Posty: 1534
Lokalizacja: Fenikowskiego
Pochwały: 3
Wiek: 48
Płeć: Kobieta
podkładki- dla przykładu na allegro

http://allegro.pl/adapter-do-kuchenki-i ... 92516.html - z rączką
http://allegro.pl/adapter-do-kuchenki-i ... 44554.html - bez rączki
:-)

_________________
Kiedy ktoś chce-szuka sposobów, kiedy ktoś nie chce- szuka powodów


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 12 marca 2013, o 12:11 
Offline
-

Dołączył(a): 12 lutego 2013, o 14:39
Posty: 8
Lokalizacja: Wejherowo
Wiek: 28
Płeć: Kobieta
To w takim razie można szybko i niezbyt drogo rozwiązać problem kuchni indukcyjnej i woka ;) Ostatnio znajomy zastanawiał się nad zakupem woka i jego też przekonałam ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 marca 2013, o 10:17 
Offline
-
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30 grudnia 2012, o 23:25
Posty: 1534
Lokalizacja: Fenikowskiego
Pochwały: 3
Wiek: 48
Płeć: Kobieta
Jeśli ktoś lubi szpinak, to polecam:

MAKARON ZE SZPINAKIEM I ŁOSOSIEM
paczka szpinaku mrożonego
feta
łosoś świeży
czosnek
masło
makaron- duże wstążki


Szpinak na patelni rozmrozić, podsmażyć z dodatkiem masła, czosnku- doprawić
W trakcie smażenia do szpinaku na koniec dodać pokrojonego w kawałeczki łososia i fetę pokrojoną w kwadraciki - podsmażyć jeszcze chwilę, az ryba "dojdzie"

Makaron ugotować - odcedzić

Smacznego

Podawać sos rybno szpinakoway na makaron

_________________
Kiedy ktoś chce-szuka sposobów, kiedy ktoś nie chce- szuka powodów


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 3 listopada 2016, o 12:36 
Offline
-

Dołączył(a): 28 września 2016, o 10:10
Posty: 11
Lokalizacja: Warszawa
Wiek: 32
Płeć: Mężczyzna
mój szybki i tani przepis na obiad to makaron z sosem chinskim i kurczakiem, klasyka gatunku że tak to ujmę.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 1 stycznia 2017, o 16:45 
Offline
-

Dołączył(a): 1 stycznia 2017, o 16:39
Posty: 1
Lokalizacja: Wejherowo
Wiek: 32
Płeć: Kobieta
na 1 porcję:
90g dowolnego makaronu
1/2 małej cukinii
5 pomidorków koktajlowych
1/2 małej cebuli
1 ząbek czosnku
bazylia (najlepiej świeża i dużo, ale suszona też daje radę)
cukier
sól
pieprz
parmezan (opcjonalnie)

Cukinię obieraczką pokroić w tasiemki. Cebula i czosnek w kostkę. Pomidorki na pół.
Na oliwie podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy cukinię, a jak zmięknie to pomidorki. Dodajemy bazylię, cukier, sól i pieprz. Dolewamy ok. 50ml wody z gotującego się makaronu.
Jak sosik zgęstnieje dodajemy makaron i mieszamy. Na talerzu można posypać startym parmezanem.

15 minut i gotowe :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 19 listopada 2017, o 08:08 
Offline
-

Dołączył(a): 19 listopada 2017, o 08:05
Posty: 1
Lokalizacja: Warszawa
Wiek: 18
Płeć: Mężczyzna
Biała kiełbasa - kupujesz, gotujesz, smarujesz keczapem i szama gotowa!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 sierpnia 2018, o 08:32 
Offline
-

Dołączył(a): 6 sierpnia 2018, o 08:24
Posty: 3
Lokalizacja: Wejherowo
Wiek: 33
Płeć: Kobieta
Ja polecam robić potrawy jednogarnkowe, można wtedy robić to z kaszą, makaronem lub ryżem. Ja najbardziej lubię soczewicę z pieczarkami i marchewką. Można dodać do tego dowolne mięso albo zjeść po wegetariańsku :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 sierpnia 2018, o 11:41 
Offline
-

Dołączył(a): 21 sierpnia 2018, o 11:33
Posty: 3
Lokalizacja: Wejherowo
Wiek: 27
Płeć: Mężczyzna
Ja tak samo jak Olcia29 jestem fanem potraw jednogarnkowych. Często zamiast korzystać z przepisów zwyczajnie kroję i wrzucam warzywa do garnka z małą ilością tłuszczu, do tego jakieś fajne mięso albo nie. Do tego wszystkiego przyprawy, w międzyczasie zagotować jakiś "zapełniacz" jak kasza makaron czy ryż i dorzucić do garnka. Wszystko wymieszać i voila! Obiad pychota.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL