Teraz jest 22 listopada 2017, o 04:22

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 grudnia 2014, o 11:42 
Offline
-
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 czerwca 2007, o 06:21
Posty: 530
Lokalizacja: jw.
Pochwały: 5
Płeć: Mężczyzna
Witam.
Mam problem z laptopem toshiba a660. Wczoraj go wylaczylem, a pozniej przy kazdej probi uruchomiania podczas ladowania systemu (windows 7 hp) po ekranie z logo windows wyskakuje blue screen z kodem bledu c000021a, po czym nastepuje reset komputera z automatycznym naprawianiem bledow windows. To jednak nic nie wykrywa, a standardowe proby samodzielnej naprawy (zmiana ustawien bios, przywracanie systemu, chkdsk, tryb awaryjny) nie pomagaja. Nie pomagaja tez znalezione sposoby z forow typu elektroda czy pcformat ani strony windows. Wiekszosc wskazuje na blad plikow winlogon i csrss, ale probowalem tez wystartowac z linuxem z plyty cd ale na tym samym etapie nastepuje reset komputera wiec nie mam pewnosci czy to blad windowsa czy jakis problem sprzetowy.
Moze ktos z Was zetknal sie juz z czyms takim albo ma jakis pomysl jak to naprawic, w miare mozliwosci bez formatowania dysku?

_________________
Polecam: http://dwagrosze.com/
Moja strona: http://lesnedrogi.blogspot.com/
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 27 grudnia 2014, o 13:12 
Offline
-

Dołączył(a): 4 listopada 2009, o 16:01
Posty: 207
Obrazki: 5
Lokalizacja: wejherowo
Pochwały: 3
Płeć: Mężczyzna
teoretycznie poszukałbym znaczenia tego kodu który wyskakuje,pomoc na stronach (wsparcie) microsoftu?

próbowałbym w czasie uruchamiania wciskać przyciski funkcyjne f8?, f12? bootować , odzyskać/napraw system?


Autor postu otrzymał pochwałę

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 27 grudnia 2014, o 13:26 
Offline
-
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 czerwca 2007, o 06:21
Posty: 530
Lokalizacja: jw.
Pochwały: 5
Płeć: Mężczyzna
Hm, jak pisalem, zadne tego typu standardowe sposoby naprawy ani metody ze strony windows czy forow specjalistycznych poki co nie pomagaja.
Kod bledu wskazuje na bledy w plikach systemowych ale przywracanie systemu nie dziala, do samych plikow tez nie mam za bardzo dostepu.
Udalo mi sie stworzyc dodatkowa partycje i jesli skopiuje najwazniejsze dane to moge sformatowac dysk i reinstalowac system. Tylko ze wiersz polecenia nie pozwala mi zmienic sciezki dysku :/

_________________
Polecam: http://dwagrosze.com/
Moja strona: http://lesnedrogi.blogspot.com/
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 27 grudnia 2014, o 16:15 
Offline
-
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 9 lutego 2008, o 14:03
Posty: 5278
Obrazki: 0
Lokalizacja: Wejherowo
Pochwały: 16
Wiek: 49
Płeć: Mężczyzna
Ściągnij Ubuntu u kogoś na płytę, odpal z niej system Ubuntu, ściągnij dane i możesz formatować.
:facepalm: Sorki nie doczytałem postu do końca.
Ale może to pomoże: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2332194.html


Autor postu otrzymał pochwałę

_________________
W jednym tylko przypadku rada nie zawadzi, gdy się pokora u mądrości radzi.


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
PostNapisane: 27 grudnia 2014, o 22:36 
Offline
-
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 kwietnia 2004, o 06:24
Posty: 11485
Obrazki: 63
Lokalizacja: Kębłowo
Pochwały: 93
Wiek: 38
Płeć: Mężczyzna
Moim zdaniem to awaria dysku lub pamięci


Autor postu otrzymał pochwałę

_________________
Obrazek
Obrazek

Cały czas do przodu i staramy się przede wszystkim ;)


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
PostNapisane: 28 grudnia 2014, o 00:43 
Offline
-
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 czerwca 2007, o 06:21
Posty: 530
Lokalizacja: jw.
Pochwały: 5
Płeć: Mężczyzna
Dzieki wszystkim za pomoc.
Zamiast Ubuntu uzywalem co prawda livecd SuSE ale nie sadze zeby to mialo jakies znaczenie skoro i tak nie chcialo sie zaladowac. Skorzystalem z dostepengo w opcjach startowych testu pamieci ale nie wykazal zadnych bledow podobnie jak wczesniej checkdisk. Za ktoras proba przywrocenia systemu pokazalo blad ktory wg strony MS wskazuje na zbyt mala ilosc pamieci do zapisu nowych punktow przywracania systemu co w tej sytuacji wydalo mi sie dziwne bo punkty zapisane byly normalnie. Rady z elektrody w wiekszosci wymagaly dostepu do trybu graficznego ktory sie nie ladowal.
W koncu po walce z wierszem polecenia skopiowalem dane na nowa partycje i uzylem toshiba recovery wizard ktory w teorii mial przywrocic fabryczny system. Efekt jest taki ze teraz juz nie mam nawet dostepu do opcji naprawy i pojawia sie sugestia uzycia plyty instalacyjnej windowsa...
Bede probowal dalej ale wiele nadziei nie mam. Jeszcze raz dzieki.

_________________
Polecam: http://dwagrosze.com/
Moja strona: http://lesnedrogi.blogspot.com/
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 grudnia 2014, o 11:25 
Offline
-
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 kwietnia 2004, o 06:24
Posty: 11485
Obrazki: 63
Lokalizacja: Kębłowo
Pochwały: 93
Wiek: 38
Płeć: Mężczyzna
Wyjmij dysk i podłącz do innego komputera przez adapter sata-USB lub bezpośrednio jako drugi dysk(jeśli dysponujesz blaszakiem). Tak samo z pamięcią. Takie usterki najlepiej namierzać przez testowanie części po części.


Autor postu otrzymał pochwałę

_________________
Obrazek
Obrazek

Cały czas do przodu i staramy się przede wszystkim ;)


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
PostNapisane: 28 grudnia 2014, o 12:22 
Offline
-
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 9 lutego 2008, o 14:03
Posty: 5278
Obrazki: 0
Lokalizacja: Wejherowo
Pochwały: 16
Wiek: 49
Płeć: Mężczyzna
Lukas napisał(a):
Takie usterki najlepiej namierzać przez testowanie części po części.
:okok:

_________________
W jednym tylko przypadku rada nie zawadzi, gdy się pokora u mądrości radzi.


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
PostNapisane: 28 grudnia 2014, o 19:15 
Offline
-
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 czerwca 2007, o 06:21
Posty: 530
Lokalizacja: jw.
Pochwały: 5
Płeć: Mężczyzna
Lukas napisał(a):
Wyjmij dysk i podłącz do innego komputera przez adapter sata-USB lub bezpośrednio jako drugi dysk(jeśli dysponujesz blaszakiem).

Myślałem o tym, ale nie mam adaptera ani innego komputera pod ręką. Chyba muszę się zaopatrzyć w adapter i wybrać gdzieś do rodziny.
W międzyczasie udało mi się uruchomić Xubuntu z płyty, ale nie udało mi się go zainstalować na dysku, z czego wnioskuję, że faktycznie może dysk być winny, czyli albo będę musiał zainwestować w nowy dysk albo od razu nowego kompa.
Dzięki za pomoc.

_________________
Polecam: http://dwagrosze.com/
Moja strona: http://lesnedrogi.blogspot.com/
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL