Teraz jest 22 listopada 2017, o 04:42

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 lutego 2014, o 18:23 
Offline
-

Dołączył(a): 25 maja 2010, o 13:44
Posty: 50
Lokalizacja: lesna kraina
Płeć: Mężczyzna
Witam.Zamierzam zmienic moj poczciwy d-link Dir-600 na cos nowego,o lepszych parametrach.Mieszkanie nie jest duze,w orlexie ok.65m2,dwa laptopy i to wszystko.Co moglibyscie polecic w miare dobrego,zeby byl dobry zasieg w calym mieszkaniu(internet z chopina)i miare niezawodny sprzet?Pozdrawiam i z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 11 lutego 2014, o 20:19 
Offline
-
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 września 2009, o 19:46
Posty: 2833
Obrazki: 10
Lokalizacja: Fenikowskiego
Pochwały: 7
Wiek: 42
Płeć: Mężczyzna
max3131 napisał(a):
Witam.Zamierzam zmienic moj poczciwy d-link Dir-600 na cos nowego,o lepszych parametrach.Mieszkanie nie jest duze,w orlexie ok.65m2,dwa laptopy i to wszystko.Co moglibyscie polecic w miare dobrego,zeby byl dobry zasieg w calym mieszkaniu(internet z chopina)i miare niezawodny sprzet?Pozdrawiam i z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi.

Podpinam się do pytania :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 11 lutego 2014, o 23:11 
Offline
-

Dołączył(a): 18 lutego 2011, o 08:57
Posty: 10
Lokalizacja: Wejherowo
Wiek: 38
Płeć: Mężczyzna
Jeden z najlepszych jakie znam (technologicznie nie jest to nowość), bardzo wydajny w stosunku do swoich parametrów - co najważniejsze sprawdzony przez wielu użytkowników i prawie wszyscy zadowoleni :)

http://www.komputronik.pl/product/14665 ... T54GL.html

jedyne minusy jakie można znaleźć:

interfejsy LAN 10/100 Mb/s (RJ45)
wbudowany punkt dostępowy Wi-Fi tak 802.11g/b dla laików podpowiem, brak standardu 'n' -czyli najszybszego.

PS dla użytkowników domowych nie jest to żaden minus.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 12 lutego 2014, o 09:04 
Offline
-
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 kwietnia 2004, o 06:24
Posty: 11485
Obrazki: 63
Lokalizacja: Kębłowo
Pochwały: 93
Wiek: 38
Płeć: Mężczyzna
Moim zdaniem brak standardu "n" i gigabitowego przełącznika jest dużym minusem w dzisiejszych czasach. No chyba, że ktoś ma łącze poniżej 16Mb i/lub w sieci lokalnej nie transferuje danych.W domu używamy routera niemieckiej firmy FritzBox. Jak dla mnie jest to urządzenie jakiego oczekuję. Wbudowana bramka voip, serwer plikow, baza dect, kontrola rodzicielska, do tego oczywiście "n" no i szybkie porty utp.

_________________
Obrazek
Obrazek

Cały czas do przodu i staramy się przede wszystkim ;)


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
PostNapisane: 12 lutego 2014, o 10:05 
Offline
-
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 grudnia 2008, o 10:44
Posty: 6350
Obrazki: 53
Lokalizacja: Wejherowo
Pochwały: 49
Płeć: Mężczyzna
Co do WRT54GL faktycznie niezawodny sprzęt, swego czasu go używałem i muszę przyznać chodził dwa lata bez zająknięcia.
Ale tak jak powiedział Lukas, brak standardu N go wykluczył, transfer do 16Mbit na laptopie w standardzie G to za mało gdy płaci się Chopinowi za 24Mbit. No i porty gigabitowe też stały mi się niezbędne, więc wybór padł na Linksysa AE2700 http://www.komputronik.pl/product/15836 ... A2700.html
Cena wyższa, ale niezawodny i stabilny.

I trzymać się z dala od wynalazków typu TP-Link, Ovislink, Planet czy Asus.

_________________
Nigdy nie kłóć się z głupcem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem!
Obrazek Obrazek


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
PostNapisane: 12 lutego 2014, o 10:31 
Offline
-
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 kwietnia 2004, o 06:24
Posty: 11485
Obrazki: 63
Lokalizacja: Kębłowo
Pochwały: 93
Wiek: 38
Płeć: Mężczyzna
Linksys czyli Cisco. Popierasz te amerykańskie kapitalistyczne świnie ? ;-) ;-) ;-)

_________________
Obrazek
Obrazek

Cały czas do przodu i staramy się przede wszystkim ;)


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
PostNapisane: 12 lutego 2014, o 12:02 
Offline
-

Dołączył(a): 25 maja 2010, o 13:44
Posty: 50
Lokalizacja: lesna kraina
Płeć: Mężczyzna
no wlasnie ze niemam zbyt duzej wiedzy na temat routerow i nie ukrywam ze cena tez odgrywa duza role:(budzet pozwala niestety tak do ok 200zl,i w tym przedziale cenowym sie obracam i nie ukrywaz ze obawiam sie ze nie poradze sobie z ustawieniami takiego routera,bo jak patrzalem na filimiki na you tubie to dla czarna magia,te wszystkie maski podsieci,dynamiczne ip itd:)o placic jeszcze 100zl za konfiguracje routera to juz mnie nie stac:(myslalem o takim czyms http://www.mediaexpert.pl/routery-xdsl- ... d,id-13723 co o tym myslicie??polecicie go?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 12 lutego 2014, o 16:59 
Offline
-
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 kwietnia 2004, o 06:24
Posty: 11485
Obrazki: 63
Lokalizacja: Kębłowo
Pochwały: 93
Wiek: 38
Płeć: Mężczyzna
Ma n do wifi, to już coś ;-)
Chodzi taki podobny (z nowszej serii tplinka) u mojego znajomego już ponad rok i nie ma z nim problemu. Noo może poza tym, że raz na miesiąc lub dwa trzeba go wyłączyć i włączyć bo się zapycha i transfery spadają ;-)

_________________
Obrazek
Obrazek

Cały czas do przodu i staramy się przede wszystkim ;)


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
PostNapisane: 12 lutego 2014, o 18:29 
Offline
-
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 marca 2008, o 21:23
Posty: 89
Lokalizacja: Wejherowo
Wiek: 23
Płeć: Mężczyzna
Ja polecam TP-LINK TL-WDR3600 (następca TL-WR1043ND). Potężna maszyna, wstawiasz Gargoyle'a i masz sprzęt który może robić za serwer, klienta torrenta, radio internetowe NAS, sterować oświetleniem i co tam jeszcze sobie wymyślisz :D .


Ostatnio edytowano 26 lutego 2014, o 10:00 przez konior966, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 12 lutego 2014, o 20:33 
Offline
-
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 grudnia 2008, o 10:44
Posty: 6350
Obrazki: 53
Lokalizacja: Wejherowo
Pochwały: 49
Płeć: Mężczyzna
Miałem te cudaki. Padło szybko. Z resztą jak prawie wszystkie syfy od TP-Linka. To już lepiej zostań przy DIR-600 - całkiem udany model. Jak chcesz dołożyć 100zł to szkoda kasy.
konior966 napisał(a):
Potężna maszyna, wstawiasz Gargoyle'a i masz sprzęt który może robić za serwer, klienta torrenta, radio internetowe NAS, sterować oświetleniem i co tam jeszcze sobie wymyślisz
Zlituj się. Gość pisze że nie ma pojęcia o sieciach.
Lukas napisał(a):
Linksys czyli Cisco. Popierasz te amerykańskie kapitalistyczne świnie ?
W du.. mam to z jakiego jest kraju. Ważne że stabilne i bezproblemowe.

_________________
Nigdy nie kłóć się z głupcem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem!
Obrazek Obrazek


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
PostNapisane: 12 lutego 2014, o 21:34 
Offline
-

Dołączył(a): 25 maja 2010, o 13:44
Posty: 50
Lokalizacja: lesna kraina
Płeć: Mężczyzna
No tylko ze ten moj poczciwy dir-600 po 3 latach zaczyna szwankowac,a po drugie chcialbym zwiekszyc zasieg zeby corka mogla w pokoju korzystac z laptopa,dlatego takie moje zapytanie.Wiec co polecasz adminitratorze?:)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 12 lutego 2014, o 22:06 
Offline
-
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 kwietnia 2004, o 06:24
Posty: 11485
Obrazki: 63
Lokalizacja: Kębłowo
Pochwały: 93
Wiek: 38
Płeć: Mężczyzna
Zanim domino się wypowie to ja wtrącę swoje 3gr :P Ciekawe dla mnie, że ten dlink nie ogarnia tego mieszkania, w końcu przeszkodami są tylko ścianki a nie kilka pięter ze stropami żelbetowymi. Swego czasu miałem podobnego dlinka i ogarniał mi piętro i parter. Może masz ograniczoną moc w ustawieniach nadajnika ? Jeśli nie to może wymiana anteny na taką z większym zyskiem energetycznym będzie lepszym rozwiązaniem (tańszym).

_________________
Obrazek
Obrazek

Cały czas do przodu i staramy się przede wszystkim ;)


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
PostNapisane: 12 lutego 2014, o 22:22 
Offline
-
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 września 2009, o 19:46
Posty: 2833
Obrazki: 10
Lokalizacja: Fenikowskiego
Pochwały: 7
Wiek: 42
Płeć: Mężczyzna
max3131 napisał(a):
No tylko ze ten moj poczciwy dir-600 po 3 latach zaczyna szwankowac,a po drugie chcialbym zwiekszyc zasieg zeby corka mogla w pokoju korzystac z laptopa,dlatego takie moje zapytanie.Wiec co polecasz adminitratorze?:)

Proszę też o rozsądna cenę :) Mój D-LINK DI 524 użytkowany już 8 rok jakoś słabo daje sobie radę z WiFi,gdzie połączenie mam tylko w jednym pomieszczeniu ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 12 lutego 2014, o 22:28 
Offline
-

Dołączył(a): 25 maja 2010, o 13:44
Posty: 50
Lokalizacja: lesna kraina
Płeć: Mężczyzna
Powiem szczeze ze byc moze masz racje Lukas:)gdy kupilem ten router to nie moglismy z bratem go skonfigurowac,jakos udalo sie nam ustawic haslo i tak sobie chodzi 3 lata:)byc moze jest to tylko kwestia ustawien routera ale naprawde niewiem jak to zrobic i niechce za bardzo grzebac zeby sie sie nie okazalo ze bedzie jeszcze gorzej:)a ty znasz sie na tym?:)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 12 lutego 2014, o 23:49 
Offline
-
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 kwietnia 2004, o 06:24
Posty: 11485
Obrazki: 63
Lokalizacja: Kębłowo
Pochwały: 93
Wiek: 38
Płeć: Mężczyzna
Nie mam kiedy Ci pomóc, może ktoś z forum z Twojej okolicy Ci pomoże. Generalnie na stronie dlinka jest instrukcja krok po kroku i powinieneś dać radę samemu.

danus4 napisał(a):
Proszę też o rozsądna cenę


Czyli jak ? Tak max do 1000zł ? ;-)

danus4 napisał(a):
Mój D-LINK DI 524 użytkowany już 8 rok jakoś słabo daje sobie radę z WiFi,gdzie połączenie mam tylko w jednym pomieszczeniu


Przynajmniej w nałóg internetu nie wpadniesz ;-) Masz Domina pod nosem a na forum szukasz rady ? :D

_________________
Obrazek
Obrazek

Cały czas do przodu i staramy się przede wszystkim ;)


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL