Teraz jest 22 listopada 2017, o 04:31

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 stycznia 2012, o 05:16 
Offline
-
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 listopada 2005, o 23:22
Posty: 1768
Obrazki: 1
Lokalizacja: Medway, Kent
Pochwały: 2
Wiek: 43
Płeć: Mężczyzna
Po świętach padł mi zasilacz i wymieniłem na nowy.
Jakieś dwa tygodnie później padła mi karta grafiki. Normalnie się spaliła, był dym i wypalona dziura na jej płytce.
Kupiłem inną, ale po jej instalacji komputer po prostu nie startuje, nie ma nawet cienia wysyłania obrazu do monitora, a dysk twardy też się nie rozkręca na dłużej niż na dwie sekundy (o ile to może być jakaś wskazówka).

Dzisiaj rano doczytałem jednak, że moja płyta główna (już ponad trzy letnia) obsługuje PCI-e 1.0 x16, natomiast karta grafiki którą kupiłem to PCI-e 2.0. Podobno karta grafiki powinna jednak ruszyć, tyle że z trochę mniejszą wydajnością.
Może powinienem coś pokombinować ze zworkami, ale opisu do płyty nie mam od dawna?
Czy możliwe że coś nie tak z płytą główną?
Postaram się zdobyć inną kartę grafiki aby sprawdzić, chociaż perspektywa dalszych wydatków nie jest miła.
Dzięki.

_________________
R.I.P. Paul Gray...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 stycznia 2012, o 09:26 
Offline
-
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 grudnia 2008, o 10:44
Posty: 6350
Obrazki: 53
Lokalizacja: Wejherowo
Pochwały: 49
Płeć: Mężczyzna
Napisz jaka karta, jaka płyta i jaki zasilacz.

Generalnie kilka opcji:
1) za słaby zasilacz do tej karty
2) nie podłączyłeś dodatkowego zasilania do grafiki
3) poszła ci płyta główna.

Zaryzykuj reset biosu - to akurat nic nie kosztuje ;)

_________________
Nigdy nie kłóć się z głupcem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem!
Obrazek Obrazek


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
PostNapisane: 25 stycznia 2012, o 10:16 
Offline
-
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 listopada 2005, o 23:22
Posty: 1768
Obrazki: 1
Lokalizacja: Medway, Kent
Pochwały: 2
Wiek: 43
Płeć: Mężczyzna
Zasilacz, który wstawili dwa tygodnie temu to Corsair GS-700
płyta główna to Asus P5N32-E Sli Plus,
a karta graficzna to Asus GTX 560 Ti.

Próbowałem też włożyć kartę do drugiego slotu pci-e, ale żadnej poprawy.
Zasilanie także podłączyłem, prawie nie różni się od tego sposobu podłączania jaki był w tej spalonej karcie.

_________________
R.I.P. Paul Gray...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 stycznia 2012, o 16:13 
Offline
-
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 grudnia 2011, o 23:35
Posty: 23
Lokalizacja: Wejherowo
Płeć: Mężczyzna
podłącz karte to innej płyty i zobacz czy robi to samo


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 stycznia 2012, o 18:20 
Offline
-

Dołączył(a): 4 listopada 2009, o 16:01
Posty: 207
Obrazki: 5
Lokalizacja: wejherowo
Pochwały: 3
Płeć: Mężczyzna
kombinacja "pisków" oznacza wadę podzespołu..., a dlaczego karta się spaliła?,podejrzewam że zasilacz spalił płytę główną....


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 stycznia 2012, o 18:36 
Offline
-
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 kwietnia 2004, o 06:24
Posty: 11485
Obrazki: 63
Lokalizacja: Kębłowo
Pochwały: 93
Wiek: 38
Płeć: Mężczyzna
wiesiu73 napisał(a):
a dlaczego karta się spaliła?,podejrzewam że zasilacz spalił płytę główną....


to samo chciałem napisać po przeczytaniu pierwszego postu :)

_________________
Obrazek
Obrazek

Cały czas do przodu i staramy się przede wszystkim ;)


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
PostNapisane: 25 stycznia 2012, o 20:13 
Offline
-
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 listopada 2005, o 23:22
Posty: 1768
Obrazki: 1
Lokalizacja: Medway, Kent
Pochwały: 2
Wiek: 43
Płeć: Mężczyzna
Właśnie przed chwilą był u mnie kolega ze swoją kartą grafiki i nie było żadnej zmiany.
Trochę zresztą się zna na sprzęcie i tak jak Wy powiedział, że najprawdopodobniej zasilacz spalił płytę. Zresztą nawet żadnych pisków nie było, nawet po wyjęciu pamięci i zasilania procesora.

Teraz muszę wyszukać płytę z PCI-e 2.0 (pod tę nową kartę), która obsłuży też mój procesor i pamięci. Mam nadzieję że taką znajdę.
Ale nie muszę się obawiać że zasilacz spali i tę płytę? Jeżeli znajdę taką w sklepie, nową, to chyba nie powinno być takiej obawy?

Wielkie dzięki Wam wszystkim :o e:

_________________
R.I.P. Paul Gray...


Ostatnio edytowano 25 stycznia 2012, o 20:14 przez slipknocik, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 26 stycznia 2012, o 19:57 
Offline
-

Dołączył(a): 4 listopada 2009, o 16:01
Posty: 207
Obrazki: 5
Lokalizacja: wejherowo
Pochwały: 3
Płeć: Mężczyzna
spróbowałbym fabrycznych ustawień biosu,uszkodzenia najlepiej szukać podmieniając pokolei dostępne elementy,chyba nie ma różnicy w pci 2.0???....., proponuje dobrze zdefiniować problem w google...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 26 stycznia 2012, o 23:49 
Offline
-
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 marca 2008, o 21:23
Posty: 89
Lokalizacja: Wejherowo
Wiek: 23
Płeć: Mężczyzna
Witam!
PCI-E 1.0 różni się od wersji 2.0 przepustowością 4 GB/s w wersji 1.0 kontra 8 GB/s w wersji 2.0 a więc jedyną różnicą będzie spadek liczby klatek na sekundę przy większych rozdzielczościach. Tutaj znaleźć możesz test (co prawda na słabszej karcie) jak widać nie ma dużej różnicy pomiędzy 16x (pełna szybkość 2.0) a 8x (szybkość równa PCI-E 16x w wersji 1.0) a więc wystarczy płyta pasująca do twojego procesora i ramu (wnioskując po poprzedniku będzie to płyta z podstawką LGA775 i gniazdami ramu typu DDR2).
Pozdrawiam!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 27 stycznia 2012, o 04:42 
Offline
-
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 listopada 2005, o 23:22
Posty: 1768
Obrazki: 1
Lokalizacja: Medway, Kent
Pochwały: 2
Wiek: 43
Płeć: Mężczyzna
Wiesiu73, sprawdzaliśmy tak komputer z moim znajomym i bez żadnego efektu. Po prostu monitor nawet nie zareagował, do tego sprawdzaliśmy nawet jego sprawną kartę i nic.

Konior966, wczoraj zanotowałem sobie wszystkie potrzebne parametry nowej płyty, i dziś po pracy (o ile się uda, synek kończy dziś 6 lat :) ), postaram się skoczyć do pc world i tam coś wybrać z ich fachowcem. Oby jednak była to karta z pci-e 2.0, jeżeli w ogóle takowa istnieje z taką podstawką procesora i gniazdami ram-u.
Chociaż z testów ze strony którą podałeś widać że nie ma dużej różnicy pomiędzy 1.0 a 2.0, więc nie będę specjalnie narzekał jeżeli takiej nie znajdę. Dzięki :d

_________________
R.I.P. Paul Gray...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 27 stycznia 2012, o 20:07 
Offline
-
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 listopada 2004, o 19:16
Posty: 9292
Obrazki: 582
Lokalizacja: Wejherowo
Pochwały: 12
Wiek: 45
Płeć: Mężczyzna
slipknocik napisał(a):
Po prostu monitor nawet nie zareagował

... a może monitor nie żyje?

_________________
Anonymous, pozdrawiam Ciebie :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 27 stycznia 2012, o 23:33 
Offline
-
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 listopada 2005, o 23:22
Posty: 1768
Obrazki: 1
Lokalizacja: Medway, Kent
Pochwały: 2
Wiek: 43
Płeć: Mężczyzna
mixol napisał(a):
... a może monitor nie żyje?

Żyje, żyje, właśnie go używam ;)

Gorsza rzecz, że nie znalazłem na amazonie żadnej płyty głównej pod mój procesor.
Na stronie pc world też nic.

Nie chcę znów kupować w ciemno używki z ebay'a, więc chyba koszta troszkę wzrosną...
Myślę o Core i5 2500K, to chyba najrozsądniejszy procesor w dobrej cenie.
Oj, czeka mnie niezłe przemeblowanie w tej obudowie :D

Jutro pojadę do sklepu, teraz dzieciaki ciągną mnie na Toy Story, dzisiaj mogą nie iść spać za wcześnie :)

_________________
R.I.P. Paul Gray...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 stycznia 2012, o 20:30 
Offline
-
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 listopada 2005, o 23:22
Posty: 1768
Obrazki: 1
Lokalizacja: Medway, Kent
Pochwały: 2
Wiek: 43
Płeć: Mężczyzna
No i tak sobie zamawiam kawałek po kawałku.
Dzisiaj zamówiłem pamięci, pastę do smarowania między prockiem i chłodzeniem, no i samo chłodzenie.
Wygląda dość masywnie, mam nadzieję że się zmieści w obudowie :) i nie będzie przeszkadzać pamięciom, które i tak będą nisko-profilowe.
O ile procesor już wybrałem, to jeszcze płytę główną wybieram, ale mam faworyta :)

To Asrock P67 PRO3 REV 3.0 1155
Gdyby ktoś z Was powiedział coś na temat tej płyty, byłbym wdzięczny ;)
Nie jestem fachowcem w przeciwieństwie do Was :D

_________________
R.I.P. Paul Gray...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 stycznia 2012, o 22:01 
Offline
-
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 marca 2008, o 21:23
Posty: 89
Lokalizacja: Wejherowo
Wiek: 23
Płeć: Mężczyzna
Witam!
Płyta bardzo dobra, w swojej klasie cenowej w sumie jest najleprza.

Posiada dobrą (i chłodzoną) sekcję zasilania,
Wszystkie polimerowe kondensatory,
Można zastosować chłodzenie na podstawkę LGA775 jak i LGA1155,
BIOS graficzny (UEFI),
Wyświetlacz diagnostyczny (jeżeli wyskoczą błędy to w instrukcji mamy je opisane),
Wokół gniazda procesora jest bardzo dużo miejsca przez co nie będzie problemów z instalacją dużych schładzaczy
Obecne asrocki to solidne płyty za niska ceną, a oferują całkiem sporo, ba nawet są lepiej wyposażone niż droższe płyty konkurencji...

PS.
Jeżeli to nie sekret to podaj model procesora i chłodzenia które wybrałeś.
Pozdrawiam!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 30 stycznia 2012, o 16:39 
Offline
-
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 listopada 2005, o 23:22
Posty: 1768
Obrazki: 1
Lokalizacja: Medway, Kent
Pochwały: 2
Wiek: 43
Płeć: Mężczyzna
Dzięki Konior za wyjaśnienie :)

Procesor będzie core i5 2500K, a chłodzenie to Zalman CNPS 5X.

_________________
R.I.P. Paul Gray...


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL