Teraz jest 19 września 2018, o 04:19

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 maja 2008, o 20:44 
Offline
-
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 kwietnia 2008, o 15:01
Posty: 4125
Obrazki: 2
Lokalizacja: pomorski ciemnogród
Pochwały: 91
Wiek: 45
Płeć: Mężczyzna
zapodaje fotokopie porady,uzywam tego i..jest na tyle ciekawie ze nie zdarzyło mi się ze pokazało info "serwer odrzuca itd,albo spróbuj później ..itd"


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 maja 2008, o 20:47 
Offline
-
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 kwietnia 2008, o 15:01
Posty: 4125
Obrazki: 2
Lokalizacja: pomorski ciemnogród
Pochwały: 91
Wiek: 45
Płeć: Mężczyzna
załacznik do dns


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 maja 2008, o 20:51 
Offline
-
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 kwietnia 2008, o 15:01
Posty: 4125
Obrazki: 2
Lokalizacja: pomorski ciemnogród
Pochwały: 91
Wiek: 45
Płeć: Mężczyzna
nie chce dodac załacznika :(
to podaje linka
http://www.idg.pl/news/112297.html


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 maja 2008, o 14:20 
Offline
-
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 kwietnia 2004, o 17:20
Posty: 5479
Obrazki: 4
Lokalizacja: Wejherowo
Pochwały: 1
Płeć: Mężczyzna
nie czuje roznicy.

_________________
"we need to be all that we can be"
:-)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 maja 2008, o 15:41 
Offline
-
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 kwietnia 2004, o 06:24
Posty: 11484
Obrazki: 63
Lokalizacja: Kębłowo
Pochwały: 93
Wiek: 39
Płeć: Mężczyzna
me 2

Placebo nie zadzialalo :P

_________________
Obrazek
Obrazek

Cały czas do przodu i staramy się przede wszystkim ;)


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
PostNapisane: 25 maja 2008, o 10:44 
Offline
-
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 kwietnia 2008, o 15:01
Posty: 4125
Obrazki: 2
Lokalizacja: pomorski ciemnogród
Pochwały: 91
Wiek: 45
Płeć: Mężczyzna
moze wynikac ze wasze kompy szybko łącza sie ze stronami jakie wpisujecie a wtedy dns niepotrzebny,ja mam to ze nie pokazuje mi juz widomosci na pewnych stronach ze przekroczono limit czasu itd,nie zaszkodzi ustawic,mozna wylaczyc,cos jak proxy w chopinie wejherowo,czasem szybko a czasem niezauwazalnie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 26 maja 2008, o 16:45 
Offline
-
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 lutego 2007, o 17:08
Posty: 1066
Obrazki: 39
Lokalizacja: Wejherowo
Pochwały: 1
Wiek: 41
Płeć: Mężczyzna
rumcajs napisał(a):
moze wynikac ze wasze kompy szybko łącza sie ze stronami jakie wpisujecie a wtedy dns niepotrzebny
bzdury waść piszesz ot co.

Przy zatłoczonych łączach internetowych to nawet najszybciej odpowiadające serwery DNS nie pomogą. Za to przy łączach gdzie jest niski stopnień wykożystania to bez znaczenia jaki masz serwer DNS i tak będzie szybko śmigać (byle serwer DNS miał komplet informacji).

Bez serwera DNS to co najwyżej ujżysz komunikat o braku strony do wyświetlenia.

_________________
"Kiedy wycięte zostanie ostatnie drzewo, ostatnia rzeka zostanie zatruta i zginie ostatnia ryba, odkryjemy, że nie można jeść pieniędzy."

WWW.CIAPKOWO.PL - może ty odmienisz ich los.


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
PostNapisane: 26 maja 2008, o 18:55 
Offline
-
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 kwietnia 2004, o 17:20
Posty: 5479
Obrazki: 4
Lokalizacja: Wejherowo
Pochwały: 1
Płeć: Mężczyzna
mariusz_s wlasnie napisal - przy zatloczonych laczach bez znaczenia jak szybko odpowiadaja serwery dns, przy pustych laczach - nie ma znaczenia jaki masz serwer dns.

czyli kiedy ma znaczenie ? sorry, ale raczej powyzsze wyglada mi na bzdury

_________________
"we need to be all that we can be"
:-)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 27 maja 2008, o 10:22 
Offline
-
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 lutego 2007, o 17:08
Posty: 1066
Obrazki: 39
Lokalizacja: Wejherowo
Pochwały: 1
Wiek: 41
Płeć: Mężczyzna
Olew, ciut nie zrozumialem. Ale po koleji.

Ruch pomiędzy komputerem a stroną WWW odbywa się z wykożystaniem serwera DNS. To chyba jasne. Jeśli masz łącze zapchane innymi transmisjami (emule, DC++ i inne P2P) to pomimo iż komputer dowie się z serwera DNS gdzie (pod jakim IP) ma szukać danej strony, musi czekać na zwolnienie łącza. Ruch do i z serwera DNS jest szybki gdyż zawiera niewiele informacji do przesłania i stopień obciążenia łącza nie jest aż tak istotny. Niestety ruch do i z serwera WWW i innych (poczta, ftp ...) generuje już większy ruch i tu informacje płyną wolniej (ze względu na stopien zapchania łącza)lub w ogóle (czekając na swoją kolej).

Przy pustym łączu nic nie czeka na swoją kolej i transmisja odbywa się całą dostępną prędkością. Generalnie jeśli strona jest na słabym serwerze, lub łącze docelowego serwera jest zatłoczone to prędkość będzie narzucona z góry przez wolniejszego.

Rola serwera DNS ma znaczenie jedynie z punktu widzenia dostępności informacji. Wiele egzotycznych serwerów DNS nie posiadają informacji o wielu lokalizacjach. I często zwracają informację iż taki adres nie istnieje.

Serwery DNS polskich dostawców internetu są dobrze skomunikowane. I raczej jakość i dostępność łączy determinuje prędkości dostępu do usługi. OpenDNS raczej tu nie pomoże o ile nie zaszkodzi.

_________________
"Kiedy wycięte zostanie ostatnie drzewo, ostatnia rzeka zostanie zatruta i zginie ostatnia ryba, odkryjemy, że nie można jeść pieniędzy."

WWW.CIAPKOWO.PL - może ty odmienisz ich los.


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL